Arbeidsrecht voor toezichthouders

De raad van commissarissen (ook wel raad van toezicht genoemd) houdt toezicht op het beleid van het bestuur en staat het bestuur met raad terzijde, zo bepaalt de wet. Om toezicht te kunnen houden op het beleid van het bestuur en het bestuur bijvoorbeeld te kunnen adviseren over personele vraagstukken, is een gedegen kennis voor een toezichthouder van zijn rechten en verplichtingen en het arbeidsrecht noodzakelijk.

Want wat zijn precies de rechten en plichten van een raad van toezicht? Kunnen zij de bestuurder ontslaan en zo ja hoe? Welke regels hebben moeten zij in acht nemen? Wat moet je als toezichthouder weten over het arbeidsrecht om goed toezicht te kunnen houden in een markt en sector waarin personeel een grote rol speelt? Hoe werkt het met reorganisaties? Het samenvoegen van afdelingen of als een organisatie gaat fuseren? En welke regels gelden er in het geval van ziekte van werknemers?

De afgelopen jaren zijn er verschillende veranderingen geweest in wetgeving die een impact hebben gehad op de rechten en verplichtingen van de raad van toezicht en dus ook de noodzakelijk kennis die van een toezichthouder wordt gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) die op 1 juli 2021 in werking is getreden, waarin De raad van toezicht voor (onder andere) de stichting niet alleen wettelijk is verankerd, maar ook de wijze van ontslag van een bestuurder is gewijzigd.

Reden genoeg om in deze cursus stil te staan bij de toezichthoudende rol van de raad van toezicht. In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:
– de vennootschapsrechtelijke rechten en verplichtingen van de raad van Toezicht: wat mogen zij en wat moeten zij?
– de arbeidsrechtelijke rechten en verplichtingen. Denk hierbij aan een inleiding in het ontslagrecht, disciplinaire maatregelen en verzuim, maar ook de specifieke regels rondom de positie van de bestuurder en de Wet Normering Topinkomens en de rol die in dat kader aan de raad van toezicht is toebedeeld.

5 september 2024 - (09.30 - 17.15 uur)
Novotel Brainpark te Rotterdam

 

Inschrijven

PUNTEN
NOvA 6 PO-punten
MfN 6 punten cat. 2 kunnen indien gewenst voor u aangevraagd worden, vermeld dit svp in het vakje opmerkingen op het aanmeldformulier.

NIVEAU
** Verdieping (basiskennis aanwezig en gerichte praktijkervaring vereist)

RECHTSGEBIED
Arbeidsrecht

UW RESULTAAT
Na het volgen van deze cursus bent u als toezichthouder nog beter in staat om met de bestuurder te overleggen en toezicht te houden op onderwerpen die het arbeidsrecht raken.

VOOR WIE
Leden van raden van toezicht, bestuurssecretarissen, leden van raden van commissarissen, directeuren, juristen en mediators

DOOR WIE

mr. A. Olsthoorn
– advocaat bij Ten Holter Noordam Advocaten te Rotterdam
mw. mr. D. Schuurman
– advocaat bij Ten Holter Noordam Advocaten te Rotterdam

SYLLABUS
Er wordt tijdens deze cursus geen gebruik gemaakt van een syllabus.

09.00 – 09.30 uur Ontvangst en registratie
09.30 – 10.30  uur Positie toezichthouder
10.30 – 10.45 uur Pauze
10.45 – 12.30 uur Inleiding arbeidsrecht (basis ontslagrecht, disciplinaire maatregelen en verzuim)
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 15.00 uur Vervolg inleiding arbeidsrecht (basis ontslagrecht, disciplinaire maatregelen en verzuim)
15.00 – 15.15 uur Pauze
15.15 – 17.15 uur Positie bestuurder & WNT
17.15 uur Afsluiting

PRIJS
€ 650,- exclusief BTW.
Voor elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ten behoeve van dezelfde cursus wordt een kantoorkorting van 10% verstrekt.

ANNULERING
U kunt uw inschrijving tot drie weken voor de cursusdatum telefonisch of per mail annuleren. Het IvA brengt hiervoor € 50,- administratiekosten in rekening. Indien er al betaald is zal het cursusgeld onder inhouding van deze administratiekosten worden teruggestort. Na deze datum is annuleren niet meer mogelijk. U mag uw plaats altijd door een vervang(st)er laten innemen.

.

INSCHRIJFFORMULIER