Masterclass Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

By 11 november 2017Masterclasses

Veel zaken waarbij een arbeidsrechtjurist betrokken is, hebben te maken met arbeidsongeschiktheid en re-integratie van werknemers. De stroom jurisprudentie over deze en aanpalende onderwerpen houdt aan. Ook diverse wijzigingen in wet- en regelgeving zijn voor de rechtspraktijk van groot belang. Arbeidsrechtjuristen kunnen niet zonder actuele kennis van de rechtspositie van arbeidsongeschikte werknemers.
In deze cursus wordt een uitgebreid overzicht gegeven van alle aspecten van arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Daarbij wordt ingegaan op de beoordeling van de medische gesteldheid van sollicitanten en werknemers en (de bescherming van) hun privacy. Ook vragen ten aan zien van de verplichting loon door te betalen tijdens arbeidsongeschiktheid komen aan bod, bijvoorbeeld wanneer een werknemer weigerachtig is aan zijn verplichtingen te voldoen.  Daarnaast zal worden ingegaan op aanspraken een (gedeeltelijke) transitievergoeding in geval van een gedeeltelijke voortzetting van de arbeidsovereenkomst na re-integratie en bij een slapend dienstverband.

In het middaggedeelte wordt uitgebreid ingegaan aan de mogelijkheid tot het opleggen van een loonsanctie door UWV. Tevens wordt ingegaan op de mogelijkheden van ontslag van een zieke werknemer: de toepasselijkheid van het opzegverbod, ontslagmogelijkheden gezien het grondenstelsel en de combinatiegrond die sinds 1 januari 2020 van toepassing is. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan de gevolgen van deze beëindiging voor aanspraken op grond van de Ziektewet (ZW), de Werkloosheidswet (WW) en/of de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
De vele vragen die u in de praktijk tegen kunt komen worden in deze cursus van een antwoord voorzien. Tijdens de cursus is er gelegenheid voor het stellen van vragen en/of het voorleggen van praktische problemen uit de eigen praktijk.

13 november 2025 - (09.30 - 17.00 uur)
Novotel Amsterdam Schiphol Airport te Hoofddorp

 

Inschrijven



Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en non-politieke Nederlandse stichting die het goed functioneren van de rechtsstaat tracht te bevorderen door een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur na te streven. Deze stichting zet zich wereldwijd in voor onderdrukte advocaten. Van uw inschrijfgeld voor het volgen van deze Masterclass doneert het Instituut voor Arbeidsrecht 10 euro aan de Stichting L4L. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van L4L: www.lawyersforlawyers.org

PUNTEN
NOvA 6 PO-punten

NIVEAU
*** Specialisatie (hoog kennisniveau aanwezig en gerichte praktijkervaring vereist)

RECHTSGEBIED
Arbeidsrecht

UW RESULTAAT
Na afloop van de cursus is de cursist op de hoogte van actuele ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot arbeidsongeschikte werknemers. De cursist leert tips en tricks met betrekking tot de aanpak van een complex re-integratiedossier. Ook is de cursist na afloop van de cursus bekend met arbeidsrechtelijke positie van de werknemer die meer dan 2 jaar arbeidsongeschikt is
.

VOOR WIE
De doelgroep is advocaten, rechtsbijstandjuristen en bedrijfsjuristen met meer dan 3 jaar gerichte (praktijk)ervaring op het gebied van het arbeidsrecht
.

DOOR WIE

 Mw. mr. dr. P.H. Burger
– advocaat bij Sprengers Advocaten te Utrecht
 Mw. mr. E.W. de Groot
– kantonrechter rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, raadsheer-plv hof Amsterdam

SYLLABUS
De syllabus wordt tijdens de cursus uitgereikt. Een week voorafgaand aan de cursus wordt u de digitale versie van de syllabus toegezonden.

09.00 – 09.30 uur Ontvangst met koffie, registratie en uitreiking documentatie
09.30 – 11.00 uur Beoordeling medische geschiktheid en privacybescherming
– keuring bij aanstelling
– beoordeling ziek/niet ziek
– rol werkgever, werknemer en bedrijfsarts
– ziekteverzuimbegeleiding: informatie en rol van behandelaars
– aspecten van privacy
11.00 – 11.15 uur Pauze
11.15 – 12.45 uur Loondoorbetalingsverplichting
– doorbetaling van (variabel) loon tijdens arbeidsongeschiktheid
– wanneer en hoe een loonstop opleggen, gehele of gedeeltelijke loonstop
Re-integratie
– passende / bedongen arbeid
Mw. mr. E.W. de Groot
12.45 – 13.45 uur Lunch
13.45 – 15.15 uur De loonsanctie
– werkwijzer poortwachter en het voorkomen van loonsancties
– inschakeling van deskundigen, zoals arbeidsdeskundigen
15.15 – 15.30 uur Pauze
15.30 – 17.00 uur Ontslag tegen het einde van de ziekteperiode van 2 jaar
– ontslag en de aanspraak op ZW, WW of WIA, tijdens de eerste 104 weken en de
loonsanctie
– toepasselijkheid van het opzegverbod
– ontslaggronden en het verband met arbeidsongeschiktheid en daarmee
samenhangende verplichtingen
– de combinatiegrond in geval van ontslag van de zieke werknemer
Mw. mr. dr. P.H. Burger
17.00 uur Afsluiting

PRIJS
€ 650,- exclusief BTW.
Voor elke tweede en volgende cursist van hetzelfde kantoor ten behoeve van dezelfde cursus wordt een kantoorkorting van 10 procent verstrekt.

ANNULERING
U kunt uw inschrijving tot drie weken voor de cursusdatum telefonisch of per mail annuleren.
Het IvA brengt hiervoor € 50,- administratiekosten in rekening. Indien er al betaald is zal het cursusgeld onder inhouding van deze administratiekosten worden teruggestort. Na deze datum is annuleren niet meer mogelijk. U mag uw plaats altijd door een vervang(st)er laten innemen.

ORDE_PO_6

INSCHRIJFFORMULIER